Szép

Ferenczi Dórival készült interjú a ,,Szép” című versbeat projektről.


Tiéd az első saját szöveg a The Shitpimpers repertoárján.
Mi az oka annak, hogy írtál egyet magadnak és nem választottál mint a többiek?

Igazság szerint ezt a szöveget nem ehhez a projekthez írtam, hanem a felvételihez kellett csinálni egy bemutatkozó etűdöt. Szerettem volna valami nagyon őszintét elmondani magamról, így íródott meg végül a Szép.
Nem én szerettem volna feltétlenül saját szöveget mondani. Én is ugyanúgy mondtam fel verseket, prózai szövegeket íróktól mint a többiek, csak azok még folyamatban lévő munkák.
Egy másik felvételire készült a videó hozzá. Akkor kértem meg Fejes Szabolcsot, hogy segítsen. Végül Birta Marciva úgy döntöttek, hogy legyen ez is egy versbeat, csak saját szöveggel. Igen, ilyen előtte még nem volt, de tettünk rá egy kísérletet.

Miért pont erről akartál írni? Megtörtént eseményeket említesz a szövegben ?

Sok dologról írhattam volna, de ez egy olyan dolog volt ami már nagyon régóta zavart, sokszor jelent meg az életemben ez a fajta előítélet.
Mint említettem ez egy felvételire íródott, ahol már éreztem ezt a megítélést.
Mivel bemutatkozó etűdnek készült, ezért úgy döntöttem, mindenképpen ezt fogom elmondani elsőnek, remélve másképpen fognak rám nézni.
Azt szerettem volna, hogy engem lássanak az elejétől fogva, nem amit elképzelnek.
Ez nagyon fontos volt.
Tapasztalataim szerint, egy saját szöveget bár nehezebb elmondani, de sokkal-sokkal őszintébb.
Minden amit leírtam benne, minden említés igaz. A gyorsétteremben történtek és az is, amikor Brecht “A kaukázusi krétakör” című előadását készítettük. Az első x próbán sem lehettem már a saját próbaruhámban, amíg nem bizonyítottam be azt, hogy mindenféle elmaszkírozás nélkül is képes vagyok megcsinálni a szerepet. Addig mindig el kellett magamat rejtenem. Azt mondta a rendező, nem akarja látni a szépségemet a színpadon. Ez nyilván rosszul esett, mivel én színészként voltam ott és nem gondolnám, hogy egy nagykabát kell ahhoz, hogy el tudjak valamit játszani.

Milyen érzés hogy ezt, ilyen kreatív formában kiadhatod magadból?

Nagyon örülök hogy ez a videó megszületett.
Nem ez volt a fő cél, de utólag rendkívül boldog vagyok, hogy ez így alakult.
Úgy gondolom a videóval együtt még inkább értelmet nyert az egész, még inkább érthető.
Izgalmas volt a forgatás. Jó érzés a saját gondolataimat így közvetíteni az emberek felé, persze egy picit ijesztő is, mert féltem milyen véleményt vált ki az emberekből.
Átléptem a határaimat és életemben először saját írásommal állhattam ki, ami elképesztően vérpezsdítő volt.

A klip is a te fejedben született meg a szöveghez?

Maga a klip az nem az én fejemben született meg, hanem ez Fejes Szabolcsnak köszönhető. Ő igazából ismerte a szöveget, tudta hogy miközben előadtam egy cellukszot tekertem a fejemre,torzítás céljából. Úgy gondolta, számára kimondottan izgalmas lenne videón is megnézni. Át is adtam a kezébe az irányítást.
Folyamatos, jó kommunikáció volt közöttünk.
Remek ötletekkel állt elő, amit pedig másképp gondoltam vagy szerettem volna, azt is meg tudtuk beszélni.
Itt meg is szeretném köszönni Szabinak, Marcinak illetve, Kaló Kristófnak aki szerepelt a klipben és Horváth Emminek aki a szövegnél segített. Igen csak izgalmas és produktív munkafolyamat volt.
Két-három nap alatt készült el és mindenki dobálta be jobbnál jobb ötleteket.

Elégedett vagy vele? Megjelent az amit ki szerettél volna fejezni?

Abszolút elégedett vagyok.
Az első megtekintés után még vagy háromszor meg kellett néznem, hogy tényleg felfogjam. Teljesen el voltam ámulva. A forgatáson is éreztem, hogy szuper lesz, de ha valamire, erre nem számítottam. Kevés időnk volt az elkészítésére, ahhoz képest egy eléggé jó eredmény született.
Azt gondolom, hogy sikerült megfogalmaznom azt amit szerettem volna.
A képek hozzásegítenek és társulnak a szöveghez.
Pontosan azt mutatja a klip amit a szöveggel közölni akartam.
Nekem tetszik a párhuzam a kettő között.

Milyen visszajelzéseket kaptál a szövegről?


Egy két nappal mielőtt kiment a klip kifejezetten ideges voltam. Izgultam és hogy őszinte legyek, féltem mit fognak reagálni az emberek. Azt gondoltam, hogy félreértenek és az ellentéte fog lecsapódni annak, amit el szeretnék mondani.
Féltem önmagamnak teljes felvállalásától.
Végül nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam.
Volt akitől személyesen, volt akik rámírtak vagy visszahallottam. Sokan mondták, hogy ezt ők is átélik és örülnek, hogy valaki ezt meg merte fogalmazni.
Volt aki azt mondta, ez egy nagyon merész és bátor lépés.
Gondoltam, hogy vannak olyanok akik küzdenek ilyen problémákkal, mindenhol megítélés éri az embert. Jó volt azt hallani, hogy ez nekik jól esett és tudtak vele azonosulni. Álmomban sem gondoltam volna, milyen hatásokat vált ki belőlük.
Összességében elégedett vagyok azzal amire jutott ez a videó és elért ez a kis szöveg.

Posted in MűvészetTags: